Saimaa on kuuluisa kirkkaista vesistään ja herkullisista muikuistaan. Muikku on Järvi-Suomen jaloimpia ja arvostetuimpia ruokakaloja, se on myös Saimaan ammattikalastajien tärkein saaliskala. Muikkua pyydetään ympäri Saimaata ja siksi on myös todellista lähiruokaa: muikun matka ostoskoriin, ravintolaan ja lautaselle on lyhyt.
Muikusta on moneksi
Muikku maistuu pannulla voissa paistettuna – joko ruisjauhoissa pyöritettynä tai ilman. Se on mahtavaa myös savustettuna, avotulella halstrattuna tai vaikka pitkään uunissa sipulin, voin ja pippurin kanssa haudutettuna. Ja muikun mäti, se vetää vertoja parhaimmallekin kaviaarille hienostuneella maullaan. Muikun kutuaika on syksyllä loka-joulukuun tienoilla, joten syksy on mätiherkkujen huippusesonkia.